Szakmai eredmények a Vajda Művek Kft-nél

A 2018-as év eddigi eredményei

Újabb UR5-ös robotok az autóalkatrész gyártásban

Tovább folytatódott sikertörténetünk partnerünknél. A korábbi cellák alapján egy műszakilag sokkal nagyobb kihívást jelentő feladatot bíztak ránk. A prototípus elkészítését követően összesen 6db cellát szállítottunk.

A robotcella kialakításánál a könnyű kezelhetőséget, a gyors és egyszerű típusváltást, illetve a robot kollaboratív üzemmódjának alkalmazását tartottuk szem előtt. Ezek a cellák 24 típus gyártását teszik lehetővé.

 

Ágymelegítő nagyfeszültség vizsgáló berendezés

Feladatunk volt egy vizsgáló berendezés gépészeti tervezése és gyártása elektromos szigetelés ellenőrzésére. A vizsgálat két fém felület között történik, 7,5 kV feszültséggel.

A vizsgálandó munkadarabokat vízszintesen és függőlegesen is kellett mozgatnunk. A terméket szállító kocsik vízszintes mozgatást egy téglalap alakú pályán kellett körbe mozgatva megoldanunk. A nagy feszültség miatt különös figyelmet kellett fordítani a beépített, elektromosan vezető alkatrészek megfelelő pozícionálására.

A 2017-es év eredményei

S alakú, szint emelkedéses doboz szállító pálya

Műanyag tagos szállító pályát építettünk fel partnercégünknél. A rendelkezésre álló hely szűkössége miatt extrém megoldásokat kellett alkalmaznunk. Igénybe vettük a padlón kívül a légteret is.

 

A lent S alakban vezetett pálya fölé függesztettük a többi pályát. Mivel élelmiszer ipari kivitelre volt szükség, a pályák alját le kellett burkolnunk.

UR5-ös robotok az autóalkatrész gyártásban

Az év elején egy darab robotcellát készítettünk megrendelő partnerünk részére, mellyel egy speciális anyagot hordunk fel egy összetett geometriájú felületre az Universal Robots UR5-ös robotja segítségével. A precíziós adagolással jelentős megtakarítást realizátunk partnerünknél a korábban alkalmazott technológiához képest.

Elvégzett munkánk elismeréseként a fenti cellából újabb 5db-ot szállítottunk részükre.

Befejeződött a gyár költöztetése és telepítése Lengyelországba.

A sikeresen elkészített project finomhangolását követő egyeztetések során felvázolásra került a helyszínen lévő másik, még jelenleg üresen álló gyártó csarnokba építendő gépek kivitelezésének igénye, valamint egy harmadik országba történő gépsor gyártása, telepítése is.

Mérnökeink továbbképzése

A sikerhez vezető úton fontos szerep jut a mérnökeink tudásának megfelelő szinten tartásának. Rendszeresen megszervezett oktatásokon szerzik meg munkatársaink a gyártók és forgalmazók legfrisebb, legújabb technológiát alkalmazó eszközeit, anyagait.

Az elmúlt néhány hónap során az alábbi cégek tiszteltek meg bennünket szakmai tudásuk legjavának átadásával:

  • Kvalix Kft - Cognex kódolvasók és kamerák
  • KEYENCE International - 1D, 2D, 3D Lézeres mérőeszközök
  • IGUS Gmbh - Teljes termékpaletta a "Motion plastics for longer life" jegyében

 

A 2017-es év eddigi eredményei (2017. júliusig)

Egyik jelentős előrelépés az "Ipar 4.0" folyamatos bevezetése cégünknél az automatizálás területén.

Anyagmozgató rendszer darukkal és kocsikkal

Az év elején egy alumínium alapanyag feldolgozó rendszerre műszaki koncepciót, valamint tervezési és teljes körű gyártási telepítési ajánlatot készítettünk. A 3db daru állomásból

és 9db fékezhető, zajcsillapított szállító kocsiból 

álló rendszer kialakíításánál különös hangsúlyt kapott a maximálisan emelhető tömeg mértéke, melyet 250kg-ban határoztak meg. A kocsik alsó ürítését a lehető legegyszerűbb, de véletlen nyitás ellen biztosított megoldással kellett elkészítenünk.

Termék továbbítás mélyhűtött környezetben

Kiemelt partnerünkkel való együttműködés eredményekén hűtött, élelmiszer ipari környezetben építettünk pályarendszert.

A Flexlink elemekből készített rendszer elkészítésénél kihívást jelentett a nagyon alacsony (-20 - 30 fokos) hőmérséklet, valamint a szállított termék egyenetlen geometriájából fakadó borulékonyság. A termék továbbítását végül speciálisan a feladathoz hangolt, gömszíjas pályával oldottuk meg.

Gyár költöztetés és kapacitás bővítés Lengyelországba

A 2012-es év folyamán építettünk partnerünk részére egy pályarendszert az élelmiszer ipari gyártó gépeihez. Az időközben szükségessé vált kapacitás bővítés a gyártóhelyen már nem volt megvalósítható, így a gyártás Lengyelországba került. A korábbi jól végzett munkánk eredményeként a partnerünk ennek az elvégzésével is minket bízott meg. Feladatunk volt a régi gépek és pályák bontása, kiszállítása az új helyszínre és a gépek ottani beüzemelése. Mindehez szükség volt egy kb 90fm hosszú szállítópálya elkészítése a korábbi 4 gép helyett 10 gépet kiszolgálva. A gyártási folyamatot PLC vezérli.

UR5-ös robotok az autóalkatrész gyártásban

Speciális anyagot hordunk fel egy összetett geometriájú felületre az Universal Robots UR5-ös robotja segítségével. A precíziós adagolással jelentős megtakarítást realizátunk partnerünknél a korábban alkalmazott technológiához képest.Kollaboratív robot a mindennapokban - Szakmai bemutató az ipar és a felsőoktatás szereplőinek

2016.03.08-án gyakorlati bemutatóval egybekötött szakmai prezentáció helyszíne volt cégünk telephelye. Partnereink részéről élénk érdeklődés mutatkozott a cégünk által forgalmazott Universal Robots kollaboratív robot iránt. Hallomásból, valamint az internetről szerzett információkból kiindulva szerettek volna bővebb, mélyebb szakmai tartalommal bíró termékbemutatót látni, mely kérésnek szívesen tettünk eleget.

A bemutatón az ipar területéről 8 cég képviseltette magát, a Pannon Egyetem részéről a mérnöki kar környezetmérnöki intézet igazgatója, Dr. Domokos Endre (PhD) egyetemi docens tette le névjegyét.

Cégünk részéről előadást tartott Vajda György ügyvezető, Dr. Lauer János (PhD) címzetes egyetemi docens, Tóth András főmérnök, robot szakág vezető, valamint Kálmán Zoltán mechatronikai mérnök.

Az érkező vendégeket, a cégek jelenlévő képviselőit Dr. Lauer János köszöntötte, majd ezt követően felvezető előadásában ismertette a Vajda Művek Kft szakmai kompetenciáit. Szakmai referenciákon keresztül mutatta be a közel 3 évtizedes tervezői, gyártói tevékenységet és a cég személyi struktúráját. Felvázolta a szakmai tudás kölcsönös átadásának igényét és az ipar szerepvállalóival a napi szintű kapcsolattartás fontosságát, melyet a Vajda Művek Kft a jövőben tevékenységével is igazol, hasonló jellegű szakmai napok rendezésének és megtartásának keretein belül.

Vajda György ügyvezető úr röviden bemutatta cégünk tevékenységét, kitérve az élelmiszer iparban, a faiparban és az autóiparban végzett munkánkra

Tóth András főmérnök robot automatizálási szakág vezető az UR robotok felhasználási lehetőségeiről tartotta előadását Kitért a robotok helyzetére az ipari folyamatokban, a Robot - Ember együttműködésére, a biztonság és technikai support témakörére, valamint a beszerzés és szervizelés egyedi lehetőségeire.

Kálmán Zoltán mechatronikai mérnök az UR robotok egyedi programozásáról tartotta prezentációját,

majd a gyakorlatban is bemutattuk, mit is tud az Universal Robots UR5-ös robotja.

Partnereink mondták rendezvényünkről:

"A rendezvény meghívójának kézhezvételekor bizonytalan voltam abban, hogy megéri-e rászánni a napot egy sokadik robottípus megismerésére. Szerencsére elmentem a rendezvényre és megismertem az UR robotokat. A robot megismerése során rám a vezérlési és programozási felület rugalmassága tette a legnagyobb benyomást. (A bemutató alatt egy éppen aktuális kutatási feladatra be is ugrott a megoldás.) Egy dolgot hiányoltam nagyon: ha jól hallottam akkor a robotnak nincs PC-n vagy Tableten futó szimulációs felülete"

/Dr. Domonkos Endre (PhD) intézetigazgató, egyetemi docens/

"az általatok szervezett szakmai nap és bemutató igen hasznos volt a számunkra.

A bemutató olyan gondolatokat ébresztett bennünk, amely felhasználási módokat nem is gondoltuk, hogy használni tudjuk az UR robotokat.

Ezek a következők:

1.      Automatizált ismétlődő mérési folyamatok

2.      Összeszerelési folyamatok

3.      Szerszámgép automatizálási folyamatok

4.      Polírozás

5.      Sorjázás

Meggyőződésünk, hogy személyes egyeztetés után a felsorolt pontok közül több estén is sikeresen tudunk együttműködni."

/Belső Gábor ügyvezető, Europ Tec GmbH/

"Az Universal Robotok tulajdonságai (pl. alacsony szervizigény, nagy flexibilitás, a biztonsági robotcella elhagyhatósága, robot-ember kooperáció lehetősége) különösen tetszettek. Úgy gondolom, hogy ezek a tulajdonságok a jövőbeni projekteknél hasznunkra válhatnak. Az előadások szakmai színvonala és tartalma megfelelt az elvárásainknak. Nagyon jónak találtuk, hogy nem csak "száraz" tényekkel találkozhattunk, hanem olyan kollégák tartották az előadásokat, akik saját maguk is ezekkel a robotokkal dolgoznak. Szintén tetszett, hogy lehetőség nyílt élőben is látni a robot működését, programozását. A Vajda Művek kollégái szívesen válaszoltak a kérdéseinkre, nagy szakmai tudásról tettek bizonyságot"

/Samu Péter fejlesztési csoport vezető, Balluff Kft/

"Nagyon színvonalas, informatív és egyben gyakorlatias előadásokat hallhattunk és láthattunk. Számomra eddig nem voltak ismertek a kollaboratív robotok. Két dolog fogott meg igazán, az egyik, hogy a robotnak nem kell biztonsági kerítés, bonyolult biztonsági kör és plc-s vezérlés, így egyszerűbb feladatokra a beruházás költségigénye jóval alacsonyabb. A másik, a robot betanításának egyszerűsége. Kellő ismerettel, 10-20 perc alatt új feladatot lehet "rábízni". Ezzel a két ismérvvel úgy gondolom, méltán kapta az Universal nevet."

/Tasner Zsolt fejlesztési vezető, Nass Magnet Hungaria Kft./

"Várakozásunknak megfelelően magas színvonalú előadáson vehettünk részt ahol megismerkedhettünk az ipari robotok egy új generációjával, meggyőződhettünk szakembereik hozzáértéséről, nem utolsósorban lehetőséget kaptunk más hasonló iparág szerepvállalóival kapcsolatot létesíteni. Az UR robotok tulajdonságai közül külön kiemelném a robotok együttműködő képességét, mobilitását, egyszerű programozását, úgy gondolom ezen tulajdonságok birtokában ez a robot típus a jövő!

/Sinkó Ferenc termelésvezető, Beurer-Hungária Kft./

FRISSÍTÉS (2016.03.24.)

Rendezvényünk színvonalának elismeréseképpen az Universal Robots gondozásában újságcikk jelent meg a Techmonitor-ban:

http://www.techmonitor.hu/tudastar/workshop-az-egyuttmukodo-robotok-elonyeirol-20160324

 


 

Zajvédelmi kabinok a Vajda Művek Kft-től

Az egyéni védőeszközök csökkentik ugyan a környezeti, a munkavállalókat közvetlenül érő zajterhelést, viszont gyártótól, fajtától és minőségtől függően változó mértékben. Amennyiben az egyéni védőeszközök csillapítása nem bizonyul elégségesnek, szükség lehet a kollektív zajvédelem kiépítésére. Ennek egyik hatékony eszköze a hangelnyelő zajvédelmi elemekből épített kabinunk.

Szénacél vázszerkezete jellemzően szerelhető kivitelű. A csomópontokon csavarkötéssel rögzítve, a panel élek találkozásánál porfestett fedőlemezekkel készül. A vázszerkezet fedése perforált felületű, 80mm vastag hang elnyelő fegyverzettel valósul meg, melynek léghang gátlási képessége kiváló.

A fegyverzetbe műanyag nyílászárók kerülnek beépítésre. Lehetőség van automata, vagy kézi működtetésű szekcionált ipari kapuk beszerelésére is. A műanyag ajtók biztonsági zárral szereltek, belülről kulcs nélkül nyithatóak. A hőszigetelt ablakok nyíló vagy fix kivitelűek, igény szerinti nyitásiránnyal. Az ajtók és ablakok 70mm-es 6 légkamrás profilból, többrétegű üvegezéssel, ROTO biztonsági vasalat rendszerrel készülnek, magyar gyártó termékei.

Szükség szerint vezérelt ventillátoros szellőztetést, világítást, egyéb elektronikát is beépítünk.

Cégünk elvégzi az esetlegesen szükséges ki- és behordó pályák, manipulátorok, mozgató rendszerek tervezését és kivitelezését is.

Kabinjainkat minden esetben EK tanúsítvánnyal és külön kérés esetén mérési jegyzőkönyvvel látjuk el.

A kabin befoglaló méretei szabadon alakíthatóak, az egyedi igényeknek megfelelően.

Termékünkre 1 év garanciát vállalunk.

Korábban megvalósított kabinjainkból néhány megtekinthető itt:

Présgép zajkabin

Fúrógép zajkabin

 

2016. február


 

Az ipari robot már nem csak a multinacionális vállalatoké

Az ipari robotikában ma már egyre jelentősebb a kollaboratív robotok (röviden kobot) térnyerése.

A robotika fejlődésének köszönhetően - a kollaboratív robotok alkalmazása esetén - már nincs szükség a drága és karbantartás igényes safety berendezésekre (fényfüggöny, terület szkenner, ...), így a kkv szektor számára is elérhetővé és megfizethetővé váltak az együttműködő robotok.

A magyar szakemberek egyre inkább a munkatársat látják bennük, a vetélytárs helyett. Az egyszerű, monoton és sok esetben veszélyes vagy egészségtelen feladat végrehajtására is egyszerűen programozható, kicsi és könnyű "kolléga" jelenléte a mindennapjaink részévé vált. 

Az iparban széles skálán bizonyították képességeiket. A különféle megfogópofákkal szerelt változatok éppúgy fellelhetőek az Audi győri gyárában, mint az autóipar beszállítóinál. Ahol fontos a folyamatok optimalizálása,  a termelékenység növelése, vagy kis mérete miatt nehéz a munkadarab kézzel való megfogása, ott jelentős segítség az UR robotcsalád egy tagja. A cég - a többi piaci szereplővel ellentétben - nem a robotkarok sokféle kialakítására helyezi a hangsúlyt. Összesen háromféle robot szerepel a kínálatban, a két régebbi modell (UR5 és UR10) mellé 2015 áprilisától elérhető az UR3 is. Közös tulajdonságuk az érintőképernyős, egyszerű programozhatóság, különbség csak a terhelésekben és a karok hosszában van.

A jelenleg legnagyobb robot az UR10-es, ami egy 10kg teherbírású, 1300mm kinyúlású, 6 tengelyes robotkar.

A sorozat második tagja az UR5-ös, mely 5kg teherbírású, 850mm kinyúlású és szintén 6 tengelyes robotkar.

A legújabb és egyben legkisebb a harmadik típus, az UR3. Ő egy 3kg teherbírású, 500mm kinyúlású robotkar, 6 tengelyes kivitelben.

Kijelenthetjük, mindhárom robotot kedvelik a piac szereplői, hiszen az autóipartól kezdődően az élelmiszergyártáson keresztül egészen az építőiparig számos területen találkozhatunk velük.

További információért forduljon munkatársunkhoz:
Rippert Dávid
Robottechnikai szakág vezető
Telefon: +36 30 586 2335
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2016. január


 

A Vajda Művek Kft a k+f területén - Napló cikk 2015. december


 

Mach Tech 2013

Mach-Tech 2013
Mach-Tech 2013
Mach-Tech 2013
Mach-Tech 2013
Mach-Tech 2013
Mach-Tech 2013
Mach-Tech 2013

Mach Tech 2009

Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009
Mach-Tech 2009